dijous, 1 de desembre del 2011

Corralito encobert

Els efectes col·laterals d'aquesta crisi de mil cares semblen no tenir final. Ara ens assabentem que una nova normativa, treta a corre-cuita de la màniga, impedeix als estalviadors vendre participacions de bancs i empreses, com a mínim fins al gener del 2012 o, potser, fins més endavant, i que quan aquestes es puguin vendre, el seu valor, que fins ara era segur i estable, amb un interès fix, ja no serà així. És a dir, que aquells que havien preservat el seu estalvi en valors segurs i fiables, sense especular ni arriscar, ara no el tenen garantit. I com passa sovint des de l'esclat de la situació, aquesta és una informació que s'amaga o que es diu amb la boca petita, per no crear el pànic entre els petits inversors, però la realitat és que el neguit creix i que veient altres experiències anteriors, això ja s'assembla molt a aquell "corralito" argentí.


Sobta que en aquests prop de tres anys que portem de misèries econòmiques ningú digui les coses pel seu nom, i que la informació ens arribi amb comptagotes, fent més difícil que puguem entendre l'abast i les dimensions reals d'aquesta crisi, i la seqüència dels fets encara ho complica més. Primer, vàrem assenyalar com a culpables els promotors i constructors que amb un afany desmesurat de benefici varen fer esclatar la bombolla immobiliària; després, es va haver de salvar els bancs, com a pobres innocents damnificats per aquella festa de la totxana, i ara, són els estats els que paguen les conseqüències de tot plegat, però tothom s'oblida que qui realment les pateix són els ciutadans. I són aquests els qui de veritat acaben pagant la cobdícia dels primers, les salvatjades dels segons i la ceguesa dels tercers.

I per si no en teníem prou ara ens arriba la notícia que aquells que varen ser prudents i varen preservar els seus estalvis, ara tampoc no els poden utilitzar. Doncs ja em perdonaran, però això pinta malament.





http://www.diaridegirona.cat/opinio/2011/12/01/corralito-encobert/533137.html